Onko sinusta koskaan tuntunut, että päivät ja viikot vain kiitävät ohi elämässäsi? Et todellakaan ole tämän tuntemuksen kanssa yksin!
Suuri osa meistä kokee, että aika kuluu nopeasti, kun olemme kiinni rutiineissamme ja toiminne autopilotilla päivästä toiseen, ikinä kunnolla pysähtymättä kokemaan elämäämme juuri tässä ja nyt.
Mindfulness eli tietoinen läsnäolo auttaa meitä ymmärtämään, että elämämme tapahtuu tässä hetkessä. Se opettaa meitä keskittymään nykyhetkeen ja hidastamaan tahtiamme, jotta voisimme elää elämäämme sillä ilolla ja viisaudella, joka meiltä jokaiselta löytyy sisältämme.
Tässä blogipostauksessa käydään läpi mindfulnessin perusteita, hyötyjä ja annetaan selkeät ohjeet siihen, miten voit aloittaa mindfulnessin harjoittelun rauhallisesti omaan tahtiisi.
Toivotan sinut lämpimästi tervetulleeksi matkalle kohti tietoisempaa ja täydempää elämää.
Mindfulnessin Perusteet
Mindfulness perustuu läsnäoloon ja elämiseen tässä hetkessä. Mindfulness-harjoittelun avulla opimme havainnoimaan ajatuksiamme, tunteitamme ja ympäristöämme tuomitsematta tai pyrkimättä muuttamaan niitä.
Kehittämällä kykyämme elää tässä ja nyt vähennämme stressiämme, parannamme keskittymiskykyämme ja edistämme kokonaisvaltaista hyvinvointiamme.
Mindfulness-harjoittelu auttaa meitä myös tunnistamaan ja hyväksymään tunteemme ja ajatuksemme, mikä johtaa syvempään itsetuntemukseen ja parempaan tasapainoon, niin henkisesti kuin emotionaalisestikin.
Mindfulnessin Hyödyt
Mindfulness-harjoittelulla on valtavasti hyötyjä! Mindfulnessin avulla voimme vähentää stressiä, parantaa keskittymiskykyä, lisätä emotionaalista tasapainoa, kokea syvempiä ja merkityksellisempiä ihmissuhteita ja edistää yleistä hyvinvointia.
Monet tutkimukset ovat osoittaneet, että mindfulness voi myös vähentää ahdistusta sekä lievittää masennuksen oireita. Ollessamme ahdistuneita mielemme käy usein ylikierroksilla ja menetämme yhteyden tähän hetkeen. Mindfulness auttaa meitä tuomaan huomiomme ahdistusta lisäävistä asioista siihen, mitä tässä hetkessä oikeasti tapahtuu.
Olemalla todella läsnä tässä hetkessä pystymme myös nauttimaan elämästämme täysillä, ilman tunnetta että päivät, viikot ja kuukaudet vain lipuvat ohitsemme.
Ja mikä parasta, mindfulnessin positiiviset vaikutukset elämääsi alkavat näkyä jo muutaman viikon säännöllisen harjoittelun jälkeen!
Miten Aloittaa Mindfulness-Harjoittelu:
Mindfulnessin aloittaminen voi tuntua aluksi haastavalta. Harjoittelu kannattaakin aloittaa pienin askelin, vain muutamasta minuutista päivittäin.
Tämä auttaa kehoa ja mieltä tottumaan hiljentymisen ja läsnäolon tunteeseen ilman suuria paineita tai odotuksia.
Askeleet ensimmäiseen mindfulness-harjoitukseesi:
- Valitse rauhallinen paikka: Aloita valitsemalla hiljainen ja rauhallinen paikka, jossa voit keskittyä harjoitukseesi häiriöttä.
- Aseta aikaa harjoituksellesi: Aloita 2-5 minuutista päivittäin ja lisää aikaa sitä mukaa, kun totut harjoitteluun.
- Huomioi hengityksesi: Hengityksen seuraaminen ja siihen keskittyminen on yksinkertainen tapa aloittaa. Tarkkaile hengityksesi rytmiä ja tunne ilman liike kehossasi.
- Huomioi, kun mielesi harhailee: Mielen harhailu mindfulness-harjoittelun aikana on täysin luonnollista. Kun huomaat mielesi harhailevan, palauta se hellävaraisesti ja tuomitsematta takaisin hengitykseesi.
- Käytä ohjattuja harjoituksia: Monet sovellukset ja verkkosivustot, kuten YouTube, tarjoavat ohjattuja harjoituksia ilmaiseksi. Näistä voi olla suuri apu mindfulness-polkusi alussa.
Pieni huomio vielä ajatusten harhailusta
Harhailevat ajatukset ovat usein turhauttavia mindfulnessia aloittaessa ja moni saattaakin luulla, ettei voi harjoitella ollenkaan, jos ajatukset harhailevat liikaa. Asia ei todellakaan ole näin.
Mindfulness-harjoittelu on ikään kuin kuntosalitreeniä aivoillemme, jossa toisto tapahtuu joka kerta, kun kutsumme huomiomme takaisin harhailevista ajatuksista. Jos ajatuksemme eivät harhailisi, ei meillä olisi mitään treenattavaa.
Ajatusten harhailu on siis ennemminkin edellytys mindfulnessin harjoittelulle, kuin este sille.
Mindfulnessin aloittaminen on siis loistava investointi omaan hyvinvointiisi. Se ei vaadi mitään erityisiä välineitä, vaan ainoastaan sitoutumista säännölliseen harjoitteluun.
Muista, että läsnäolon taito kehittyy ajan kanssa, joten ole kärsivällinen ja lempeä itseäsi kohtaan. Aloita pienin askelin ja nauti matkasta kohti tietoisempaa ja onnellisempaa elämää.