Yin joogassa asanoissa on tarkoitus viipyä pitkiä aikoja, yleensä useita minuutteja. Tämän vuoksi yin jooga asanat tehdään yleensä joko istuen tai maaten niin, että keho pystyy rentoutumaan. Näin asana pääsee hiljalleen vaikuttamaan kehon syviin kudoksiin.
Yin jooga asanoissa pyritään käyttämään mahdollisimman vähän lihasvoimaa. Asanat tuetaan hyvin erilaisilla apuvälineillä ja annetaan painovoiman hoitaa ns. kaikki raskas työ.
Asanoita voi varioida apuvälineiden avulla omalle keholle sopivaksi. Annan muutamia eri variaatiovaihtoehtoja asanasivuilla.
Yin jooga asanat:
Tähän kerään listauksen yleisimmistä yin jooga-asanoista. Linkkiä painamalla pääset asanasivulle, jossa on kyseisestä asanasta enemmän tietoa:
- Banaani
- Kala
- Kierto
- Kengännauha
- Kyykky
- Lapsen asento
- Lohikäärme
- Neliö
- Neulansilmä
- Nilkkavenytys
- Nukkuva joutsen
- Onnellinen vauva
- Perhonen
- Peura
- Puoliperhonen
- Sammakko
- Satula
- Savasana
- Sfinksi ja Hylje
- Sudenkorento
- Sulava sydän
- Toukka
- Tuettu silta
- Varvaskyykky
Miten asanat vaikuttavat?
Yin joogan tarkoitus on avata kehon syvempiä kudoksia, kuten esimerkiksi sidekudoksia ja faskiaa. Tämän takia on ehdottoman tärkeää, että asana rakennetaan huolellisesti juuri omalle keholle sopivaksi.
Kuulostele asanaan mennessäsi kehosi viestejä. Pysähdy siihen kohtaan, missä tunnet venytystä, mutta et vielä niin paljoa, ettet pysty rentoutumaan kunnolla.
Jos teet yin joogaa yksin kotona esimerkiksi YouTube-videoiden avulla niin muista, että sinun kehosi on uniikki, eikä sinulle hyvä asana välttämättä näytä samalta kuin ohjaajalla.
Joissain asanoissa joudutaan käyttämään hieman lihasvoimaa esimerkiksi käsissä. Muutoin pyri rentouttamaan lihaksiasi mahdollisimman paljon. Hyvin tuettu asana mahdollistaa lihasten rentoutumisen ja sitä kautta vaikutuksen kohdistumisen kehon syvempiin kudoksiin.
Muutamia tärkeitä huomioita
Yin jooga on hidas ja passiivinen joogatyyli. Ei ole siis mitään syytä (eikä järkeä) kiirehtiä harjoituksen aikana.
- Mene asanaan rauhallisesti. Käytä reilusti aikaa sopivan kohdan löytämiseen ja asanan tukemiseen.
- Kuuntele kehosi viestejä. Kipu, puutuminen ja pistely ovat merkkejä siitä, että asanassa on menty liian pitkälle.
- Hengitä syvään, hieman pidennetty uloshengitys auttaa kehoasi rentoutumaan.
- Yin joogassa voi tulla kylmä, joten vedä reilusti vilttiä tai peittoa päällesi jos alat palella.
- Tule asanasta rauhallisesti ja tietoisesti pois. Tässäkään kohdassa ei ole mitään syytä kiirehtiä.
- Pidä asanoiden välissä pieni tauko, jossa kuulostelet edellisen asanan vaikutuksia. Usein on hyvä tehdä myös jokin lyhyt vastaliike.
- Ja lopuksi, unohda huolet ja murheet harjoituksen ajaksi. Laita ihanaa musiikkia soimaan ja nauti. Tämä on hetki vain sinulle.
Tässä vielä pari linkkiä yin jooga-harjoituksiini YouTubessa: