Yin jooga

Yin jooga on hidas ja passiivinen joogamuoto, jossa asanat tehdään useimmiten lattiatasossa ja niissä viivytään yhdestä jopa kymmeneen minuuttiin.

Yin joogassa pyritään lihasten sijaan vaikuttamaan sidekudoksiin: Nivelsiteisiin, rustoihin ja faskiaan. Lihasten aktivointia vältetään mahdollisimman paljon ja asanoissa pysymiseen käytetään apuna painovoiman lisäksi erilaisia apuvälineitä.

yin jooga
Kuvituskuva

Yin joogan hyödyt

Yin joogan hyödyt liittyvät sekä asanoiden kehoa avaaviin vaikutuksiin, että harjoituksen meditatiiviseen ja rauhoittavaan luonteeseen.

Yin joogan hyötyjä on mm.:

  • Koko kehon liikkuvuuden parantuminen
  • Nivelten terveyden ja liikkuvuuden parantuminen
  • Yin ja Yang energioiden tasapainottuminen
  • Stressin lievitys
  • Chin, eli elämänenergian vapaampi kulkeminen kehossa

Yin jooga-harjoituksen periaatteet

Yin jooga-harjoituksessa on neljä perusperiaatetta, jotka ovat oman rajan löytäminen, pysähtyminen, pysyminen ja rauhallinen siirtymä.

Oman rajan löytäminen

Yin joogassa asanaan ei ole tarkoitus mennä äärimmäisiin maksimivenytyksiin, vaan antaa kehon hiljalleen aueta omaan tahtiinsa.

Asanaan menoa voi lähestyä parilla tavalla. Voit joko pysähtyä siinä kohdassa, kun tunnet venytystä, mutta se on vielä miellyttävää. Toinen vaihtoehto on mennä ensin omaan maksimiin kyseisessä asanassa ja tulla siitä noin 40 % takaisin päin.

Oman optimaalisen aloituskohdan löytämisessa harjaantuu. Tärkeintä on antaa keholle tilaa sekä aikaa avautua. Kun pystyt olemaan asanassa niin, että mihinkään ei satu, kasvosi voivat olla rentona ja hengittäminen on helppoa niin olet jo hyvillä jäljillä.

Pysähtyminen

Kun oma sopiva raja löytyy, siihen pysähdytään ja pyritään olemaan liikkumatta. Näin sidekudokset voivat hiljalleen alkaa aueta. Jos kuitenkin tunnet kipua, pistelyä tai puutumista, on asanaa korjattava tai tultava siitä pois.

Pysyminen

Yin jooga – asanoissa pysytään verrattain kauan, yleensä 2-5 minuuttia. Näin asana pääsee vaikuttamaan kehomme syvempiin kudoksiin.

Asanoissa pysymiseen käytetään apuna painovoimaa sekä erilaisia apuvälineitä.

Rauhallinen siirtymä

Yin joogassa on erityisen tärkeää tulla asanoista pois rauhassa ja tietoisesti. Näin minimoimme riskit loukkaantumisille ja hermosto saa aikaa rentoutua. Rauhalliset siirtymät ylläpitävät myös meditatiivista mielentilaa harjoituksen aikana. Yin joogassa tehdään usein asanan jälkeen jokin palauttava, hieman lyhyempikestoinen asana tai liike.

Back To Top