Yin jooga ja apuvälineet kuuluvat erottamattomasti yhteen.
Apuvälineillä tuetaan ja varioidaan yin jooga-asanoita ja niitä olisi yleensä hyvä pitää harjoituksessa ainakin valmiina jossain lähellä.
Yin joogaa aloittaessa ei kuitenkaan tarvitse säikähtää, että joutuu käyttämään hirveästi rahaa erilaisten apuvälineiden hankkimiseen. Apuvälineet voi oikeastaan kaikki korvata ihan jokaisesta kodista löytyvillä tavaroilla.
Käydään seuraavaksi hieman läpi yleisimpiä yin joogassa käytettäviä apuvälineitä, niiden käyttöä, sekä millä ne voidaan korvata.
Joogamatto
Koska yin joogassa asanoissa ollaan pääasiassa paikallaan, ei esimerkiksi maton pidolla ole niin suurta merkitystä kuin dynaamisemmissa joogatyyleissä. Yin joogata voi käytännössä ihan tavallisellakin matolla tai ihan vain lattialla.
Tärkeintä on, että asanoissa pystyy rentoutumaan. Tämän vuoksi itse suosin yin joogassa hieman normaalia paksumpaa joogamattoa. Se tuntuu yksinkertaisesti mukavammalta.
Joogamattojen hinnat vaihtelevat hurjasti; alle kympistä moneen sataan euroon.

Joogabolsteri
Joogabolsteri on yin joogassa paljon käytetty apuväline. Bolsterilla voi tukea, pehmentää ja varioida asanoita lukemattomilla eri tavoilla.
Joogabolstereita löytyy monia erilaisia ja hintahaitarikin on paristä kympistä reilusti yli sataan euroon.
Itselläni on pari erilaista bolsteria: Toinen pehmeämpi silloin kun haluan asanoihin mukavuutta ja lempeyttä enemmän ja toinen napakampi tuomaan enemmän tukea silloin kun sitä tarvitsee.
Joogabolsterin voi korvata parilla joogablokilla, isommalla tyynyllä tai tekemällä esimerkiksi peitosta rullan.


Joogablokit
Joogablokkeja käytetään yin joogassa myös paljon. Niillä voi tukea ja helpottaa asanoita monilla eri tavoilla.
Joogablokkeja löytyy niitäkin monia erilaisia ja monesta eri materiaalista tehtyjä. Kannattaa kokeilla ja tutkailla ja valita itselleen sopivimmat.
Itselläni on kahdenlaisia blokkeja:
- Yhdet kevyet ja pehmeät vaahtomuoviset blokit, jotka tuntuvat mukavammalta usein esim. selän alla tukena.
- Yhdet tukevammat ja painavammat ns. korkkiblokit, jotka ovat taas paremmat esim. käsien alla tukena, juurikin tuon tukevuuden takia.
Joogablokkien korvaaminen riippuu hieman asanasta. Selän alla tukena esimerkiksi bolsteri tai napakka tyyny voi hyvin toimia joogablokkien sijaisena, kun taas käsien alle voi tueksi ottaa vaikkapa pari kovakantista kirjaa tai täyttä kahvipakettia.
Hinnat vaihtelevat joogablokeissakin paljon; yhdellä blokilla voi olla hintaa 5-30 euroa.


Joogavyö
Joogavyötä käytetään yin joogassa tuomaan lisää syvyyttä etenkin jalkoihin kohdistuvissa venytyksissä. Vyötä voidaan käyttää myös esimerkiksi kannattelemiseen tai tukemiseen.
Kannattaa kuitenkin huomioida, että yin joogassa ei ole tarkoitus repiä ja väkisin venyttää paikkoja, joten vyön käytössä on syytä olla maltillinen.
Joogavöitä löytyy monen eri pituisia ja kokoisia. Vyön voi kuitenkin etenkin aluksi helposti korvata ihan tavallisella vyöllä tai vaikkapa kaulahuivilla.

Viltit
Ja sitten vielä omat suosikkiapuvälineeni eli ihan tavalliset peitot ja viltit, joita pidän lähes aina yin jooga-harjoituksessa mukana.
Vilteillä voi tehdä lukemattomia eri asioita yin joogassa, tässä muutamia esimerkkejä:
- Joogamaton päällä lisäpehmusteena
- Pään alla pehmikkeenä
- Rullattuna bolsterin sijaisena tai lisätukena
- Taiteltuna polvien alla pehmusteena
- Tai ihan vain vilttinä esimerkiksi Savasanassa
Viltiksi käy mikä tahansa viltti tai peitto, joten näitä ei myöskään erikseen tarvitse hankkia.

Kuten ehkä huomasit, vaikka yin jooga ja apuvälineet ovat erottamaton pari, niin ei niiden hankkimisesta kannata tehdä itselleen päänvaivaa. Kotona löytyvillä tavaroilla pääsee tosiaankin jo hyvin pitkälle.
Muitakin apuvälineitä yin joogassa käytetään, kuin tällä sivulla esitellyt ja lisäilen niitä ehkä jossain vaiheessa sivuille. Näillä pääsee kuitenkin jo hyvin alkuun.
Jos haluat tutkailla, mihin kaikkeen apuvälineitä voi käyttää, suosittelen tutustumaan Yin jooga asanat – sivuun, josta löydät kuvia ja ohjeita eri asanoihin liittyen.
Mukavia joogahetkiä 💜