Jos minun pitäisi valita jokin omaamani luonteenpiirre, jonka kanssa minun on tarvinnut tehdä eniten töitä (ja työstäminen jatkuu edelleen), on se ylisuorittaminen. Olen jo lapsesta asti omannut valtavan korkeat standardit tekemiselleni. Mentalititeettini on usein ollut, että jos en voi tehdä jotain täydellisesti, en tee sitä ollenkaan. Ja tämä tietenkin aiheuttaa valtavasti ongelmia, kuten stressiä ja yleistä tekemisen ilottomuutta.
Lempeyden jooga, mindfulness ja itsestään huolehtimisen harjoittaminen ovat olleet ihan ehdottomia pelastavia tekijöitä tässä asiassa. Siksi halusinkin kirjoittaa teille muille ylisuorittajille omaan kokemukseeni nojautuvia vinkkejä, miten tätä mentaliteettia voi työstää niin sanottua self-carea harjoittamalla. Ylisuorittajalle kun on ominaista pitää itsestään huolehtimista toissijaisena kaiken suorittamisen ja aikaansaamisen jälkeen.
Mindfulnessin Harjoittaminen
Mindfulness on tälläkin listalla itselläni korkealla sijalla. Läsnäolon taidon opettelu auttaa merkittävästi haastamaan ylisuorittamiseen liittyviä toksisia ajatusmalleja. Kun olemme oikeasti läsnä ja näemme, mitä tässä hetkessä oikeasti tapahtuu, näemme myös helpommin, kuinka kohtuuttomia ja epärealistisia omat vaatimuksemme voivat olla.
Mindfulness kehottaa myös lempeästi pysähtymään, joka on aina kiirettä tuntevalle ylisuorittajalle todella tärkeä taito opetella. Itselläni ylisuoritusmoodissa ollessa on aina kiire seuraavan tehtävään, enkä tunne ikinä tekeväni tarpeeksi. Pysähtymällä ja olemalla läsnä siinä mitä tekee, tekemisen laatu paranee huomattavasti ja siihen palaa myös ilo.
Kehosta Huolehtiminen
Tämä voi tarkoittaa todella eri asioita erilaisille ihmisille. Jos ylisuorittaminen kohdistuu urheiluun, ei rivakalle lenkille lähteminen välttämättä ole se paras vaihtoehto, vaan sen sijaan lempeä yin jooga tai vaikkapa rentouttava, lämmin kylpy voisi olla välittävämpää itseään kohtaan. Jos ylisuorittaminen taas on tuntikausia tietokoneella putkeen istumista töiden parissa, ei se lenkki ole yhtään hullumpi vaihtoehto.
Tärkeintä on, että emme laiminlyö kehomme tarpeita ja hyvinvointia suorittaessamme. Jos kehomme ei voi hyvin, ei voi myöskään mielemme. Tämä voi johtaa suorittamisementalititeetin kasvamiseen.
Päiväkirjan Pitäminen
Päiväkirjan pitäminen on erinomainen tapa harjoittaa itsetutkiskelua. Kun kirjoitamme auki päivän aikana kokemiamme tuntemuksia ja ajatuksia, tuomme itsellemme näkyväksi paljon sisäisestä maailmastamme. Päiväkirjan kirjoittaminen voi paljastaa meille esimerkiksi haitallisia uskomuksia, joita voimme sitten lähteä haastamaan sekä työstämään.
Itse olen joskus pitänyt myös päiväkirjaa ihan vain kaikesta mitä olen tehnyt. Tämä sen vuoksi, että eräs oma haitallisista uskomuksistani ylisuorittamiseen liittyen on, että ’en tee ikinä tarpeeksi’. Kun olen saanut mustaa valkoiselle ja nähnyt konkreettisesti mitä kaikkea olen tehnyt ja saanut aikaan, minun on ollut helpompi antaa itselleni lupa rentoutua.
Itsemyötätunnon Harjoittelu
Viimeinen ja ehkä se tärkein pointti tässä kirjoituksessa on itsemyötätunnon harjoittaminen. Itsemyötätunto on mielestäni kaiken paranemisen lähtökohta, eikä ylisuorittaminen ole tästä poikkeus.
Rakastava, myötätuntoinen suhtautuminen itseemme auttaa meitä näkemään, että olemme arvokkaita ja rakkauden arvoisia riippumatta siitä, mitä ja kuinka paljon teemme. Siitähän ylisuorittamisessa varmaan useimmiten on pohjimmiltaan kyse, kokemus siitä, ettei ole arvokas sellaisena kuin on.
Miten itsemyötuntoa sitten voi harjoitella? Tässä joitakin mielestäni toimivia tapoja:
- Itsestään huolehtiminen. Tässä tehdään pieni ympyrä takaisin kirjoituksen alkuperäiseen aiheeseen, mutta itsestään hyvän huolen pitäminen on yksi tärkeimmistä itsemyötätuntoa kasvattavista tekijöistä.
- Selkeiden ja JÄRKEVIEN tavoitteiden asettaminen.
- Omien onnistumisten tunnistaminen, tunnustaminen ja juhlistaminen.
- Itselleen anteeksi antamisen harjoittelu.
- Omien rajojen tunnistaminen.
- Terveiden ja rakastavien ihmissuhteiden vaaliminen.
- Omien mielenkiinnon kohteiden vaaliminen ja itselleen mieluisten asioiden tekeminen.
(Jos tämä aihe kiinnostaa enemmänkin, olen kirjoittanut eräällä englanninkielisellä sivustollani itsensä hyväksymisen parantavasta voimasta.)
Tässä siis joitakin omakohtaiseen kokemukseeni pohjautuvia vinkkejä. Jos sinulla on joitakin muita ylisuorittamiseen liittyviä kokemuksia, kerro ihmeessä kommenteissa!