Jos olet alkanut harkita, että voisit kokeilla joogaamista ja mietit nyt, että miten aloittaa jooga, niin onneksi olkoon!
Joogan aloittaminen on varmasti yksi parhaita asioita, mitä voit oman hyvinvointisi eteen tehdä. Joogasta tehtyjen tutkimuksien mukaan jooga mm.:
- Vähentää stressiä
- Lievittää ahdistusta
- Edesauttaa masennuksesta toipumista
- Lievittää alaselkäkipuja
- Parantaa elämänlaatua
Joogan suosio on kasvanut valtavasti viime vuosien aikana ja tarjontaa löytyy niin paljon, että aloittelevalla joogilla voi olla jopa hankalaa lähteä etsimään juuri itselleen sopivaa tyyliä ja tapaa joogata.
Tässä artikkelissa käydään läpi muutamia perusasioita, joita on hyvä miettiä joogaa aloittaessa. Muista, että tärkeintä kuitenkin on vain aloittaa jostain. Se itselle sopivin ja mieluisin tapa joogata muovautuu kyllä sitten hiljalleen kokemuksen kautta.
Mikä jooga sopii minulle?
Joogatyylejä tosiaan on hyvin paljon hyvin erilaisia aina rauhallisesta, lähes meditatiivisesta joogasta kunnon hikiliikuntaan asti. Ja kaikkea siltä väliltä.
Itselle sopivaa joogatyyliä voi lähteä etsimään miettimällä, millaisia tavoitteita ja toiveita itsellä on joogan suhteen. Haluatko parantaa liikkuvuutta, parantaa lihaskuntoa, etsiä keinoja stressinlievitykseen vai löytää mukavan harrastuksen, jossa voit tutustua uusiin ihmisiin?
Joogatyyleihin voit tutustua tutkimalla nettiä, kysymällä tuttavilta tai ihan vain käymällä erilaisilla joogatunneilla. YouTubesta löytyy myös paljon laadukkaita ja maksuttomia joogavideoita, joiden avulla voit tehdä eri tyylisiä harjoituksia. Voit myös laittaa minulle sähköpostia osoitteeseen sallimariayoga@gmail.com, neuvon mielelläni joogan aloittamiseen liittyvissä kysymyksissä.
Seuraavaksi listaankin joitain mahdollisia ja yleisiä skenaarioita joogan aloittamiseen liittyen ja annan omat vinkkini, millaista joogaa voisi kyseisessä tilanteessa lähteä kokeilemaan.
Linkkaan myös muutaman vaihtoehdon live tai YouTube-tunneista, mutta koska joogatarjontaa on niin ihanan paljon nykyään, kannattaa itse vielä googletella ja tutkailla joogasaleja ja opettajia lisää:
Kaipaan jotain rentoa ja rauhallista, mikä saisi mielen tyynnytettyä ja arjen huolet hetkeksi unohtumaan.
Yin jooga – Yksi ehdottomasti omista suosikeistani ja omat tuntini nykyään myös ovat hyvin pitkälti yin joogaa. Yin jooga on hidas ja passiivinen joogamuoto, jossa asanat tehdään useimmiten lattiatasossa ja niissä viivytään yhdestä jopa kymmeneen minuuttiin. Lisää tietoa yin joogasta voit lukea esimerkiksi täältä.
Yin jooga livetunteja:
- Asana Helsinki
- Kuutamo (Vantaa)
- Om Yoga (Tampere)
- Sattva jooga (Seinäjoki)
Yin joogaa YouTubessa:
- Salli Maria Yoga (suomeksi)
- Henriikka Konki (suomeksi)
- Yoga with Kassandra (englanniksi)
Restoratiivinen jooga – Restoratiivinen jooga on nimensä mukaisesti levon ja rauhoittumisen joogaa. Restoratiivisessa joogaharjoituksessa pysytään lempeästi avaavissa ja rentouttavissa asanoissa useiden minuuttien ajan. Asanat tuetaan hyvin erilaisten apuvälineiden avulla. Restoratiivisesta joogasta voit lukea enemmän esimerkiksi tästä hyvästä artikkelista: https://yogobe.com/fi/blog/restoratiivinen-jooga-osa-1
Restoratiivinen jooga livetunteja:
- Yoga Nordic (Helsinki, Espoo, Vantaa)
Restoratiivista joogaa YouTubessa:
- Joogaa ihan kaikille (suomeksi)
- The yoga ranger studio with Aprille Walker (englanniksi)
Näiden lisäksi erilaiset meditaatio-, mindfulness– ja jooga nidra-harjoituksen sopivat erinomaisesti mielen tyynnyttämiseen sekä rentoutumiseen.
Harrastan jo jonkin verran dynaamista liikuntaa ja kaipaisin rinnalle vastapainoksi rauhallisempaa liikettä ja venyttelyä.
Yin jooga – Yin jooga on passiivisena ja syvävenyttävänä harjoituksena erinomaista vastapainoa raskaammalle liikunnalle. Yllä listasinkin jo hieman enemmän yin joogasta.
Heartful Yoga – Heartful Yoga on lempeyteen ja yksilöllisyyteen nojaava joogatyyli, joka ei ohjaa vain yhteen oppiin, vaan antaa mahdollisuuden luottaa oman kehomielen viisauteen. Heartful Yoga on kaikille sopiva yhdistelmä lempeää joogaa, mindfulnessia ja coachingia. Lisää tietoa Heartful Yogasta löydät osoitteesta: https://www.heartfulyoga.fi/jooga
Heartful yoga livetunteja:
- Gaia Vallila (Helsinki)
Heartful Yogaa YouTubessa:
- Salli Maria Yoga (suomeksi)
Hatha jooga – Hatha jooga on perinteinen ja suhteellisen rauhallinen joogatyyli, jossa tehdään lempeitä liikkeitä ja esimerkiksi erilaisia hengitysharjoituksia.
Hatha jooga livetunteja:
- Studio Yin (Espoo)
- Joogahuone (Helsinki)
- Joogakoulu Shanti (Helsinki)
- Pure Move (Turku)
Hatha joogaa YouTubessa:
- Henriikka Konki (suomeksi)
- Yoga with Adriene (englanniksi)
Haluaisin joogasta pääasiallisen liikuntamuotoni ja toiveenani on haastaa kehoani hieman enemmänkin.
Astanga jooga – Astanga joogaa pidetään yleisesti yhdestä fyysisesti haastavimmasta joogamuodosta. Astanga joogassa liikutaan dynaamisesti hengityksen tahtiin ja harjoitus koostuu aina tietyistä asanoista jotka tehdään tietyssä järjestyksessä. Astanga joogaa ei kannata aloittaa itsekseen kotona, vaan ainakin aluksi käydä ohjatuilla tunneilla. Lisää tietoa astanga joogasta voit lukea esimerkiksi Yogoben sivulta: https://yogobe.com/fi/jooga/tyylit/astanga
Astanga jooga livetunteja:
Astanga joogaa YouTubessa:
- Anu Jii Ashtanga yoga (suomeksi)
- Fightmaster Yoga (englanniksi)
Flow jooga – Flow jooga-nimitystä käytetään yleisesti kuvaamaan joogatunteja, joissa tehdään dynaamisia asanasarjoja hengityksen tahtiin. Flow jooga- tunnit vaihtelevat sisällöltään hyvin paljon. Lisää tietoa flow joogasta voit lukea vaikkapa täältä: https://www.ninanjooga.fi/flow-joogassa-hengitys-ja-liike-virtaavat/
Flow jooga livetunteja:
- Pranama Kallio (Helsinki)
- Joogapaikka (Tampere)
- EasyFit (ympäri Suomea)
Flow joogaa YouTubessa:
- Ninan jooga (suomeksi)
- Boho beautiful (englanniksi)
Vinyasa flow – Vinyasa flow on flow joogaa, jossa asanat yhdistetään tietynlaisen väliliikesarjan, eli vinyasan avulla. Vinyasa flowsta lisää esimerkiksi täällä.
Vinyasa flow livetunteja:
Vinyasa flow:ta YouTubessa:
- Flow and Heal yoga with Marinka (suomeksi ja englanniksi)
- Yoga with Kassandra (englanniksi)
Tässä siis vain pieni osa eri joogatyyleistä. Muita joogasuuntauksia joita voi käydä tutkailemassa on mm. kundaliinijooga, yin&yang, ishtajooga ja jivamukti.
Missä aloittaa joogaaminen?
Joogan aloittaminen onnistuu monellakin tapaa. Se, missä aloittaa joogaaminen riippuu luonnollisesti omista mieltymyksistä sekä tarpeista.
Ryhmätunnit
Ryhmätunneille osallistuminen on yksi suosituimpia tapoja aloittaa joogaaminen. Suurin osa joogasaleista tarjoaa aloittelijoille sopivia tunteja niin irtotunteina kuin esimerkiksi alkeiskursseina. Koronan myötä perinteisten livetuntien rinnalle on tullut paljon esimerkiksi Zoom-alustalla toteutettavia etätunteja.
Ryhmätunnit ja kurssit ovat hyvä tapa aloittaa joogaaminen silloin, kun kaipaa ohjausta sekä ehkä ryhmän tukeakin. Ryhmätuntien hinnat liikkuvat 15 euron molemmin puolin per tunti.
Yksityistunnit
Yksityistunnit ovat hyvä vaihtoehto silloin, kun kaipaa yksilöllistä ohjausta enemmän, kuin mitä ryhmätunneilla opettajan on mahdollista antaa. Jotkut tykkäävät myös joogata ennemmin yksin kuin ryhmässä kaivaten silti opettajan ohjausta.
Erilaisten rajoitteiden kanssa yksityistunnit ovat siitä hyvä vaihtoehto, että silloin voidaan suunnitella juuri sinulle sopiva joogatunti.
Joogan yksityistunteja löytyy sekä etänä että livenä ja hintahaitari on 100 euron molemmin puolin per tunti.
Verkkokurssit
Jos haluat joogata mieluiten oman kodin rauhassa omaan tahtiin, niin nauhoitetut verkkokurssit ovat yksi varteenotettava vaihtoehto.
Verkkokursseissa on se hyvä puoli yksittäisiin videoihin verrattuna, että niissä on rakennettu selkeä ohjelma tietylle ajanjaksolle, jolloin sinun ei itse tarvitse suunnitella joogaohjelmaasi ja näin alkuun on ehkä hieman helpompi päästä.
Joogan verkkokursseja löytyy netistä paljon ja hintahaitarikin on hyvin laaja: muutamasta kympistä muutamaan sataan euroon.
YouTube
YouTube-videot ovat erittäin suosittu tapa harjoittaa kotijoogaa. Tarjonta YouTubessa on monipuolista eikä videoiden katselu maksa mitään. Voit myös tallentaa omille soittolistoille suosikkiharjoituksiasi ja näin koota itsenäisesti omaa joogaohjelmaasi.
Suosittelisin ehkä kuitenkin, että ihan aluksi kävisit muutamalla ohjatulla livetunnilla tai kävisit joogan alkeiskurssin. Näin opit tuntemaan kehoasi joogan suhteen hieman paremmin ja voit turvallisemmin alkaa joogata itseksesi oman kotisi rauhassa.
Olen liian kankea joogaamaan!
Tämä on ehkä yksi yleisimmistä syistä jonka kuulee ihmisten sanovan kun miettivät joogan aloittamista ja sitä miten aloittaa jooga. Luonnollisesti tämä on ihan höpöhöpöä. Jooga on nimenomaan hyödyllisintä kankeille! Jooga on muutenkin niin paljon muuta kuin venymistä ja päälläseisontaa, että sitä voi harjoittaa ja siitä hyötyä ihan jokainen.
Alkeistunneilla ei tarvitse vielä osata mitään eikä saada vaikka esimerkiksi sormia varpaisiin. Riittää että ilmestyy vain paikalle, opettaja ohjaa kyllä eteenpäin.
Toivottavasti olet saanut jo muutamia ajatuksia siitä, että miten aloittaa jooga ja voit hyvillä mielin siirtyä varaamaan vaikkapa ensimmäistä tuntiasi!