Hengellisyys ja jooga liitetään usein toisiinsa ja kyllä se minullakin jooga tuli elämään hengellisyydestä kiinnostumisen myötä.
Hengellisyys varmasti tarkoittaa monille ihmisille eri asioita. Joillekin se voi olla liitoksissa uskontoon, joillekin meditaatioon ja joillekin jotain aivan muuta.
Uskonnoista meditaatioon ja valaistumisen tavoitteluun
Oma käsitykseni hengellisyydestä on muuttunut ajan kuluessa useita kertoja. Joskus nuorempana käsitin sen lähinnä joksikin, mikä liittyy vahvasti uskontoihin. Myöhemmin se alkoi olla minulle enemmän meditaatiota ja energioita. Sitten se alkoi olla pakkomielteistä valaistumisen tavoittelua koska ”sitten olisin valmis”.
Joogapolkuni alkutaipaleella minulla oli vahvat ja jyrkät käsitykset siitä, millainen hengellinen ihminen on ja halusin olla sellainen. Päässäni oli tarkka lista siitä, mitä hengellinen ihminen saa ja ei saa tehdä. Vaikka järjen tasolla tiesin, että hengellisen ihmisen kuuluu olla myötätuntoinen ja hyväksyvä, oli todellisuuteni kuitenkin jotain aivan muuta.
Suurimmat odotukset ja kriteerit kohdistuivat luonnollisesti itseeni. Tunsin häpeää jopa kahvin juonnista, sillä eihän hengellinen joogi voi juoda kahvia. Olin jonkin aikaa täysi vegaani koska oletin että minun pitää olla.
Vaikka kriittisyydessä on omat hyvätkin puolensa ja se on usein kehittävä ja eteenpäin vievä voima, menin tapani mukaan tässäkin ihan liiallisuuksiin. Vaikka kuuntelin paljon mm. Eckhart Tollea ja Adyashantia jotka puhuivat vaarasta kehittää itselleen hengellisen egon, en ymmärtänyt että olin itse pudonnut juuri tuohon ansaan.
Hengellinen ego oli raskas taakka kantaa, niin kuin mielikuvien varassa eläminen aina on. Minulla oli vahva käsitys siitä millainen minun pitää olla ja kun en aina siihen yltänyt tunsin itseinhoa.
Ennakkokäsityksiin törmää usein, kun mainitsee harjoittavansa paljon joogaa
Suuri osa tästä mielikuvasta Sallina hengellisenä joogina oli kehittynyt varmasti kollektiivisten mielikuvien kautta. Onneksi joogassa painotetaan nykyään yhä enemmän sitä, että jooga kuuluu kaikille. Siltikin usein edelleen törmää tällaisiin ennakkokäsityksiin ja luuloihin. Oletetaan että jos ihminen vaikka joogaa ja meditoi, että hän on tietynlainen.
Olen äärimmäisen kiitollinen, että valitsin joogaohjaajakoulutukseksi Heartful Yoga Academyn, jossa nimensä mukaisesti harjoitetaan juurikin hyväksyvyyttä ja myötätuntoa. Siellä on ollut aina olo, että saa olla juuri sellainen kuin on eikä silti ole ”huono joogi”.
Jooga todellakin kuuluu kaikille
Vaikka ei aina söisi terveellisesti, meditoisi jatkuvasti tai muuten pitäisi itsestään parasta mahdollista huolta, ei se tarkoita ettei voisi joogata.
Päinvastoin, jooga voi olla lähtölaukaus terveellisempiin elintapoihin. Eikä se ainakaan kenenkään terveyttä huononna.
Ne ihan arkiset ihmiselämän asiat..
Tänä päivänä käsitykseni hengellisyydestä on laskeutunut hyvin arkiseksi jaa maanläheiseksi. Löydän hengellisyyttä ja rauhaa arjen pienistä tavallistakin tavallisemmista hetkistä. En enää karta tavallisia asioita kuten koulutusta, tv:n katsomista tai vaikka pikaruokaa niin kuin ennen. Kaikelle on aikansa ja paikkansa. Liiallisuuksiin mentäessä mikään ei ole kauhean mielekästä.
Hengellisyys on minulle nykyään sitä, että toimii jokapäiväisessä elämässä niin hyvin kuin pystyy sekä muistaa pysähtyä nauttimaan asioista.
Se on läsnäoloa, rakkautta ja hyväksyvyyttä. Senkin hyväksymistä, että aina läsnä oleminen tai rakkauden kokeminen ei ole niin helppoa 😉
Rakkaudella
Salli