Olen ollut muutamalla joogaretriitillä ja ne ovat olleet aivan uskomattoman ihania kokemuksia. Todellisuus kuitenkin on, että retriitit ovat yleensä aika hintavia, eikä aikaakaan niille ole kuin muutaman kerran vuodessa.
Mutta onneksi retriittitunnelmaa voi helposti luoda omaan kotiin, eikä mikään estä silloin tällöin pitämästä varsinaisia kotiretriittejä vaikkapa viikonlopun yli, jolloin kaikki aika on pyhitetty vain omalle hyvinvoinnille!
Tällaiset miniretriitit ovat varsinainen piristys arjen keskellä ja ne voi toteuttaa myös vähällä rahalla ja vaivalla.
Tässä muutamia keinoja retriittitunnelman luomiseksi kotona:
1. Oma Tila ja Aika
Ihan ensimmäiseksi kannattaa varmistaa, että sinulla on tarpeeksi omaa tilaa ja aikaa. Laita puhelin kiinni, tai ainakin äänettömälle ja unohda hetkeksi työ- sun muut kiireet.
Maailma ei katoa minnekään, vaikka irtaudut oravanpyörästä hetkeksi ja keskityt itseesi. Jos alat tuntea syyllisyyttä, niin voit huomioida ja hyväksyä tuon tunteen samalla kuitenkin todeten, että mitään oikeaa syytä ei syyllisyydelle ole, eikä tuo tunne vaadi toimenpiteitä. Kun voit itse hyvin, pystyt myös antamaan muille enemmän.
2. Luonnonläheiset Elementit
Luonnonläheiset elementit rauhoittavat ja ovat omiaan luomaan retriittitunnelmaa sekä harmoniaa kotiin! Jo muutama viherkasvi tai muu luonnonläheinen elementti auttaa mukavasti maadoittumaan joogatessa ja meditoidessa.
Luonnonläheistä tunnelmaa kotiin luovat mm.:
- Viherkasvit
- Kivet
- Luonnonmateriaaleista, esimerkiksi puusta valmistetut sisustuselementit
- Luonnonkuituiset tekstiilit
- Maanläheiset värit, kuten vihreä, ruskea, tai vaikkapa taivaansininen.
3. Valaistus
Erilaiset kynttilät ja lyhdyt ovat tietenkin ihan ehdottomia tunnelmanluojia kotiretriittiin. Muukin valaistus (jos sellaista tarvitsee) kannattaa pitää luonnollisena ja pehmeänä, niin kehon ja mielen on helpompi rauhoittua.
4. Musiikki
Musiikki on hyvin paljon makuasia ja se, millainen musiikki rentouttaa, on hyvin yksilöllistä. Musiikki kannattaakin valita itseään kuunnellen ja vähän sen mukaan, millaista retriittitunnelmaa kotiin haluaa.
Rauhoittavaan ja rentouttavaan yin-tyyppiseen retriittiin sopii rauhallinen ja lempeä musiikki ehkäpä luonnonäänillä höystettynä, kun taas nopeampitempoiseen, esimerkiksi vinyasa flow-retriittiin, musiikkikin saa olla hieman reippaampaa.
Itse tykkään hakea ihan YouTubesta taustamusiikkia esimerkiksi hakusanoilla ”relaxing music” ”calming music” ”nature sounds” jne.
5. Ruoka & Juoma
Varsinaisilla joogaretriiteillä hyvä ruoka ja juoma ovat olleet ainakin itselleni yksiä kohokohdista. Itse tykkään syödä retriiteillä kevyttä, mutta maukasta kasvisruokaa ja juoda esimerkiksi kahvin sijaan teetä. Sekä juoda tietenkin runsaasti vettä.
Sinun retriittiruokasi riippuu omista mieltymyksistäsi, tavoitteistasi ja mahdollisista ruokarajoituksista. Tärkeintä on, että ruoka on hyvää ja että sitä voi syödä ilolla!
Jos sinulla on aikaa ja viitseliäisyyttä, niin pidempää kotiretriittiä varten voisi olla mukavaa valmistaa syömisiä ainakin jonkin verran etukäteen, niin retriitin lomassa ei tarvitse uurastaa keittiössä.
6. Aromaterapia
Aromaterapia voi olla siitä pitäville ihana lisä kotiretriittiin tukien kokonaisvaltaista rentoutumista ja hyvinvointia!
Aromaterapiaa voi toteuttaa esimerkiksi tuoksulamppujen tai aromadiffuuserin avulla, joka myös kosteuttaa mukavasti ilmaa.
Eteerisiä öljyjä voi lisätä myös esimerkiksi kylpyveteen tai laimennettuna pari tippaa iholle. Varmistu kuitenkin ensin, että öljyt soveltuvat tähän ja lopeta käyttö heti, jos ihoärsytystä ilmenee.
7. Retriittiohjelma
Varsinaisten jooga- ja meditaatioharjoitusten lisäksi kotiretriitille voi (ja kannattaakin) suunnitella vaikka mitä ihanaa oheisohjelmaa!
Itse tykkään pitää päiväkirjaa retriittien aikana. Hiljentyessä ja tahtia hidastaessa nousee usein paljon ajatuksia sekä uusia ideoita esiin, jotka on mukava saada kirjoitettua ylös.
Muukin luova tekeminen, esimerkiksi maalaaminen, on hyvä sekä puhdistava tapa saada prosessoitua ja tuotua esille retriitissä mieleen nousevia asioita.
Saunominen, hieronnat ja ihonhoito ovat nekin ihania tapoja saada vähän lisää luksusta ja hyvää fiilistä kotiretriittiin!
8. Retriittiharjoitukset
Viimeisenä ja ehkä tärkeimpänä ovat tietenkin ne kotiretriittiharjoitukset. Harjoitukset voi miettiä ja etsiä esim. YouTubesta valmiiksi etukäteen, niin siihen ei tarvitse retriitin aikana käyttää aikaa. Jos kuitenkin haluat tehdä harjoitukset vähän enemmän sen hetkisen fiiliksen mukaan, niin toimii sekin loistavasti!
Harjoitukset kannattaa valita omien retriittitavoitteiden ja -toiveiden mukaan. Jos tavoittelet rentoutumista ja ns. reboottausta, niin yin-jooga, restoratiivinen jooga, sekä meditaatio- ja mindfulness-harjoitteet olisivat varmaan se sinun juttusi.
Jos tavoitteena on himan dynaamisempi retriitti, niin harjoituksiksi kannattaa valita esimerkiksi flow- tai reippaampaa hathajoogaa. Dynaamisempiinkin retriitteihin suosittelen kuitenkin sisällyttämään hieman meditaatioharjoituksia sekä muutaman palauttavamman ja rauhallisemman joogan.
Harjoitusten määrä on sekin itsesi päätettävissä. Liikaa ei kannata ohjelmaan harjoituksia ahtaa, etteivät päivät mene suorittamisen puolelle. Esimerkiksi yksi meditaatio ja yksi joogaharjoitus päivässä on jo aivan riittävä määrä. Tai yksi dynaamisempi ja yksi palauttava jooga päivässä jonka lisäksi 1-2 meditaatiota.
Voisin tulevissa postauksissa laittaa muutaman ehdotuksen kotiretriittiohjelmaksi, jos kiinnostusta sellaiseen löytyy?
Tee Kotiretriitistä Juuri Itsesi Näköinen!
Kotiretriiteissä on se ihana puoli, että saat määritellä ohjelman ja aikataulun juuri niinkuin itse haluat! Käytä tämä siis hyödyksi ja tee retriitistä juuri itsesi näköinen.
Sinun ei tarvitse välittää siitä, mitä muut tekevät retriiteillä ja millaista ohjelma niissä yleensä on. Kuuntele itseäsi.
Ja muista olla myös ylpeä itsestäsi, kun olet osannut ottaa aikaa itsellesi ja kohdella itseäsi rakastavasti <3