Kaupallinen yhteistyö *Taimi.love. Kirjoitus sisältää mainoslinkkejä. Mainoslinkit on merkitty *-merkillä. Lue lisää postauksen lopusta!
Epäröin pitkään tämän postauksen tekemistä, sillä ruokavalio on hyvin henkilökohtainen asia, eikä minulla ole minkäännäköistä ravitsemusterapeutin tai vastaavan koulutusta (vaikka ravitsemusterapeutti oli pitkään toiveammattini nuorena).
Halusin kuitenkin kirjoittaa ehkäpä siitä näkökulmasta, minkälaisiin uskomuksiin (rajoittaviinkin sellaisiin) olen joogamatkallani törmännyt, sekä jakaa hieman omasta ruokavaliostani ja mietteistä sen takaa.
Ruoka kun on mielestäni yksi elämän parhaista asioista ja jaksaisin puhua siitä vaikka kuinka kauan.
Mitä Joogin Kuuluu Syödä?
Tässä kysymyksessä kiteytyy mielestäni se ehkä suurin ongelma aiheeseen liittyen. Kukaan tai mikään kun ei voi sanoa, mitä sinun KUULUU syödä (toki esimerkiksi lääkäriä voi olla ihan hyvä joskus kuunnella näissä asioissa ;)).
Meidän kehomme ja tarpeemme ovat niin yksilöllisiä, että se oman itsen ja kropan kuuntelu on kaikista tärkeintä.
Joogan henkeen kuuluu usein kasvispainotteinen ruoka, mutta tiukka kasvisruokavalio ei ole kaikille vaihtoehto esimerkiksi jonkin ruuansulatukseen vaikuttavan sairauden takia.
Tällöin ei mielestäni todellakaan tarvitse eikä edes pidä potea huonoa omaatuntoa, vaan rakentaa ruokavalio sen mukaan, mitä oma keho kaipaa ja tarvitsee.
Siitähän joogassa pitkälti on kyse, oman kehon arvokkaasta kohtelusta ja kuuntelusta.
Joitain ylespäteviä sääntöjä joogaan ja syömiseen sekä juomiseen kuitenkin liittyy. Tässä niistä tärkeimpiä:
- Juuri ennen joogaharjoitusta (tai muutakaan urheilusuoritusta) ei kannata syödä raskasta ateriaa.
- Jotkin hengitys- ja pranayamaharjoitukset, kuten tulihengitys ja Uddiyana Bandha, kannattaa tehdä tyhjällä vatsalla, ettei tule huono olo.
- Muista juoda riittävästi dynaamisten ja hikoiluttavien joogaharjoitusten aikana.
- Juo runsaasti vettä yin jooga-harjoitusten jälkeen.
Oma Suhteeni Ruokaan
Itse olen aina ollut jonkinsortin terveysintoilija ruuan suhteen sekä myös kulinaristi, ja näiden kahden saaminen yhdistymään sopivasti on vaatinut aika paljon kokeiluja ja erehdyksiä.
Olen luultavasti jo äidinmaidossa saanut innostuksen esimerkiksi luonnonlääkintään, sienestykseen ja villiyrttien keräämiseen. Siinä on ihan oma fiiliksensä tehdä ruokaa, kun sen on itse kerännyt ja uskon, että kun fiilis ruokaa syödessä on hyvä, niin myös esimerkiksi ruoansulatus toimii paremmin.
Minulla on ollut kausia, kun olen vetänyt ruokavalioni ihan äärimmilleen ja kieltänyt itseltäni suurinpiirtein kaiken, mikä vähääkään maistuu hyvältä.
Tähän on vaikuttanut oman hippaisen vaativan peruspersoonallisuuteni lisäksi se, että olen yrittänyt löytää helpotusta muutamiin terveysongelmiin, mm. endometrioosiin, ruokavalion avulla.
Äärimmilleen viety ruokavalio kuitenkin aiheuttaa ainakin itselleni ylimääräistä stressiä, mikä taas on omiaan pahentamaan esimerkiksi juuri endometrioosin oireita.
Olen siis kokeillut aika monia ruokavalioita aina autoimmuunipaleosta täysvegaaniuteen ja koen, että olenkin saanut näistä kokeiluista hyviä palasia juuri itselleni sopivan ruokavalion rakentamiseen!
Nykyään syön siis suhteellisen vapaasti omaa kehoani kuunnellen. Tämä tarkoittaa minulle aikalailla kasvisvoittoisen ruuan syömistä, ajoittaista herkuttelua, sekä uusien reseptien ahkeraa kokeilua.
Jotkin rajoitteet ruokavaliossani ovat myös pysyviä, esimerkiksi gluteenia en pysty syömään ja kahvia juon todella harvoin herkkävatsaisuuden takia.
Oman Ruokavalioni Kulmakivet
Vaikka tykkään kokeilla keittiössä uutta, niin ruokavaliossani ja ruokailutottumuksissani on joitain peruspalikoita, jotka seuraavat päivästä ja viikosta toiseen.
Tässä niistä muutamia:
Aamusmoothie
Olen aina ollut aika huono syömään aamuisin, joten juotava aamusmoothie on ollut ihan pelastus arkeeni! Se on helppo ja nopea tehdä, superterveellistä, virkistää aamukahvia paremmin ja siihen saa upotettua vähän nahistuneemmatkin vihannekset ja hedelmät jääkaapista.
Smoothieni sisältö vaihtelee hieman sesongin yms. mukaan, mutta aina mukana on jotain vihreää, porkkanaa, omenaa, sekä marjoja.
Tässäpä resepti tämän aamuiseen voimasmoothieeni (tästä tulee noin litra smoothieta, eli vähennä aineksia, jos haluat pienemmän annoksen):
- 1 Porkkana
- Lehtikaalia
- 1 Banaani
- 1 Omena
- n. Kourallinen pakastemarjasekoitusta (mustikka+mansikka+punaherukka)
- Vajaa rkl kookosöljyä
- Pari rkl kookospohjaista maustamatonta jogurttia
- 1 tl *Taimi Focus Blendiä
- 2 dl appelsiinimehua
- Kauramaitoa niin, että vihannekset ja hedelmät peittyvät blenderissä.
Ja kaikki vain sekaisin blenderissä. Tästä tulee tosiaan reilu annos smoothieta. Aviomieheni juo yleensä lasillisen ja lopun pullotan ja hörpin aamupäivällä töiden lomassa.
Teen alkupäivän yleensä päätetyötä ja tällä smoothiella pärjää mainiosti lounaaseen asti!
Olen parin viikon ajan lisännyt smoothieeni *Taimi Focus Blendiä, jossa on mikrokapseloituna runsaasti keskittymistä tukevia aineita, kuten mm. B-vitamiineja, L-teaniinia ja Ashwagandhaa.
Käytän ravintolisiä säännöllisesti ja tästä saa mukavasti smoothieen sekoittamalla monia eri ravintoaineita, joita muuten joutuisin ottamaan monen eri pillerin muodossa. Taimi on kotimainen yritys ja tuotteet ovat vegaanisia. Suosittelen lämpimästi!
Kynttiläillalliset
Olemme aviomieheni kanssa ottaneet tavaksi vähintään kerran viikossa nähdä hieman enemmän vaivaa yhteisen, läsnäolevan ruokailun eteen.
Vaikka itse ruoka saattaa kiireistä ja jaksamisesta riippuen olla nouto- tai valmisruokaa, niin katamme pöydän kauniisti, laitamme kynttilöitä ja musiikkia ja istumme alas nauttimaan ruuasta kiireettömästi yhdessä.
Tämä on mukava piristys arkeen tai viikonloppuun ja saa arvostamaan yhteistä aikaa sekä ruokaa ihan eri tavalla.
Yin Jooga & Tee
Lämmin, rauhoittava tee ja Yin Jooga-harjoitus ovat lyömätön pari! Itse tykkään hörppiä lämmittävän teen ennen Yin-harjoitusta, mutta monille harjoituksen aikana tai sen jälkeen nautittu tee on se paras juttu.
Suosin kofeiinittomia ja rauhoittavia tee- tai yrttijuomia, kuten esimerkiksi kamomillaa, hibiscusta tai lakritsanjuurta.
Viime aikoina olen sekoittanut Yin-teeheni *Taimi Sleep Blendiä tukemaan rentoutumista sekä rauhoittumista. Maku tässä sekoituksessa on omaan suuhuni aika vahva, joka kuitenkin laimenee, kun juomaan sekoittaa hunajaa.
Syksyn bonus: Sienet
Lisäsinpä tähän vielä itse kerätyt sienet, sillä tämän syksyn sienisato on ollut hurja ja metsässä onkin tullut vietettyä suuri osa vapaa-ajasta!
Pakkanen alkaa olla täynnä erilaisia sieniä, joten niistä tulee varmasti aika paljon kokkailtua seuraavina kuukausina 😅
Jos jollain siis on jakaa jotain vähän erikoisempia sienireseptejä perinteisten keittojen ja piirakoiden lisäksi, niin mielelläni ottaisin vastaan!
Ilolla ja lempeydellä eteenpäin, myös keittiössä
Syömisestä ei siis kannata ottaa mielestäni hirveitä paineita, vaan käyttää lempeyttä tässäkin kannattelevana tekijänä.
Tasapainon löytäminen on tärkeää, kuten myös sen muistaminen, että kehomme ja tarpeemme myös muuttuvat ajan myötä. Ruokavaliokin siis muuttuu ja kehittyy mukanamme.
Eiköhän heitetä siis turha syyllisyys ruokailuhetkistä pois ja aleta nauttia elämästä ja ruuasta täysillä!
Namaste, Bon Appetit ja ensi kertaan 😘
*-merkityt linkit ovat mainoslinkkejä. Mikäli päädyt ostamaan tuotteen mainoslinkkini kautta, saan pienen rahallisen komission. Komissioiden avulla ylläpidän tätä sivustoa.
Suosittelen vain niitä tuotteita, joihin itse uskon tai joita olen itse käyttänyt, kokeillut ja todennut toimiviksi.